Tudori - Sapunice | Sapunice

Tudori

( Tudors )

TUDORS_S03_GAL_0001.jpg

ZEMLJA PROIZVODNJE: SAD, Irska, Kanada

GODINA PROIZVODNJE: 2009

PRODUKCIJA:

BROJ EPIZODA: 38

REDATELJ: Ciarán Donnelly i Jeremy Podeswa

AUTOR: Michael Hirst

http://

Sadržaj serije

Ova nagrađivana kostimirana dramska serija predstavlja Englesku u vrijeme vladavine dinastije Tudor pod kraljem Henrikom VIII. Na početku prve sezone Henrik VIII. je nezadovoljan odnosom sa svojom ženom te polako počinje biti opsjednut lijepom i privlačnom Anne Boelyn. Za to vrijeme kardinal Wolsey kreće uzdizati svoju moć iznad trona kralja, dok sam Henrik prihvaćajući objeručke kardinalove savjete ne shvaća kakve se sve spletke odvijaju iza njegovih leđa. Autor hit serije ‘Tudori’ uspio je vrhunski ekranizirati priču o Henriku VIII. kao 25-ogodišnjem strastvenom mladiću ogromnih ambicija bez ikakvih zabrana i barijera.

U drugoj sezoni, Henrik je na čelu Engleske crkve, čime dolazi do neslaganja s Katoličkom crkvom. Situaciju dodatno komplicira i njegova želja za razvodom od kraljice Katarine s obzirom da želi oženiti Anne Boleyn za koju je uvjeren da će mu roditi muškog nasljednika. Saznavši da se protiv njegove buduće izabranice kuje urota, Henrik sve sudionike proglašava izdajnicima i daje ih pogubiti. Ipak, Henrik uskoro nije siguran samo u ljubav prema Anne, već mu pažnju počinje zaokupljati i Jane Seymour.

U trećoj sezoni, nakon što se riješio prvih dviju žena, kralj Henrik VIII. može se slobodno vjenčati s Jane Seymour, ženom za koju vjeruje da će mu podariti sina kojeg očajnički želi. Dok se nada muškom potomku, Henrik se mora boriti s posljedicama protestantske reformacije koju je doveo u Englesku i s rastućim ustankom na sjeveru kao odgovorom na njegovu brutalnu represiju katoličanstva. No dok Henrik šalje Sir Francisa Bryana da zahtijeva od njegove kćeri Marije potpisivanje prisege odanosti u zamjenu za njegovo oproštenje, nova kraljica djeluje u tajnosti kako bi ublažila neprijateljstvo između kralja i onih koji još poštuju papu. Time postaje sumnjiva u očima Thomasa Cromwella i pobornika reformacije.

Na Cromwellovu zapovijed katolički su samostani i crkve diljem zemlje pod napadom povjerenika koji djeluju u kraljevo ime. No žitelji Yorkshirea odbijaju pokleknuti i kao vođu svoje pobune vide odvjetnika Roberta Askea. U međuvremenu, dok Henrik promiče Cromwella na mjesto čuvara državnog pečata, čime postaje druga najmoćnija osoba u kraljevstvu, španjolski veleposlanik Chapuys nagovara Mariju da spasi svoj život udovoljavanjem željama njezina oca. Bryan zavodi zaručnicu Sir Roberta Tavistocka, ledi Ursulu Misseldon. A kardinal Von Waldburg potiče oca Roberta Polea, Henryjeva rođaka, da se vrati u Englesku ne bi li osnažio papin utjecaj na novu kraljicu.

Iako ne želi dignuti oružje protiv Krune, Askea nagovaraju da vodi pobunu na sjeveru. Smatrajući Cromwella odgovornim što nije predvidio ustanak, Henrik naređuje Charlesu Brandonu da povede vojsku na pobunjenike. I dok se potajice bori s infekcijom koja prijeti da mu oduzme nogu i prekorava Jane što ne uspijeva zatrudnjeti, Henrik jasno daje do znanja koliko će oštro kazniti one koji mu prkose.

Nagrade:

2007. i 2008. – 3 nagrade Emmy (Za kostimografiju i glazbu) i 3 nominacije;

2009. – Emmy za najbolju kinematografiju i 4 nominacije

2010. – 2 Emmyja i 2 nominacije

2008. i 2009. –  ukupno 3 nominacije za Zlatni globus (najbolji glumac Jonathan Rhys Meyers i najbolja televizijska serija)

2008. – nagrada ASCAP za najbolju seriju

2009. i 2010. – Golden Reel – nominacija za najbolju montažu zvuka

2008. i 2009. – nagrade kanadskog kinematografskog društva CSC

2008. 4 nagrade – Gemini i 8 nominacija; 2009. nagrada Gemini za najbolju montažu i 2 nominacije

2008. i 2009. – sveukupno 13 nagrada ‘IFTA’  (Irish Film And Television Award); 2010. – nagrada IFTA za najbolju sporednu ulogu

2011.- nagrada Motion pictures sound editors i nominacija za nagradu Guild

Komentari

Glumci