Vikinzi - Sapunice | Sapunice

Vikinzi

( Vikings )

Vikinzi

ZEMLJA PROIZVODNJE: Irska i Kanada

GODINA PROIZVODNJE: 2013

PRODUKCIJA: History

BROJ EPIZODA: 21

REDATELJ:

AUTOR: Michael Hirst

http://www.history.com/shows/vikings

Sadržaj serije

Riječ “Viking” simbolizira brutalnost, nasilje i misterioznost još otkako su se prvi nordijski ratnici pojavili na obalama Engleske i Francuske krajem 8. stoljeća. Bili su na zlu glasu kao bešćutni barbari i takva se slika o Vikinzima usjekla u kolektivnu svijest. Iako se u popularnoj kulturi Vikinge i dalje prikazuje takvima, prava slika je mnogo kompleksnija, složenija i snažnija nego što se može zaključiti iz reputacije koja ih prati.

Nevjerojatne priče iz njihovih života i epske pustolovine nordijskih ratnika u devet nastavaka donosi serija Vikings. Ova serija prikazuje svijet tih srednjovjekovnih pljačkaša, trgovaca i istraživača – i to ne gledano tuđim očima nego iz vikinške perspektive. Iako serija Vikings vrvi sukobima, ratovima i krvoprolićem – ipak se radnja zbiva u mračna vremena – riječ je zapravo o obiteljskoj sagi. Pratimo pustolovine Ragnara Lothbroka (Travis Fimmel, ‘Zvijer’, ‘Baytown Outlaws’), neobičnog i odlučnog čovjeka kojemu je cilj uvijek rušiti granice i otkrivati nove svjetove. Kao mladi poljodjelac i obiteljski čovjek, Ragnar je nezadovoljan navikama seoskoga glavara jarla Haraldsona (Gabriel Byrne, ‘In Treatment’, ‘Privedite osumnjičene’, ‘Millerovo raskrižje’), koji svakog ljeta šalje svoje ratnike u pohod na istok, u siromašne baltičke krajeve i Rusiju.

U seriji gledamo Ragnarovu ambiciju da otkrije nove civilizacije na zapadu, s druge strane golemog oceana, i sukobe u koje pritom upada. On i njegov šaljivi prijatelj Floki (Gustaf Skarsgard, ‘Bijeg iz gulaga’) izgrade flotu modernih brodova – bržih, kvalitetnijih i boljih od svih dotadašnjih.

Serija prikazuje kako su Vikinzi – posljednji pokršteni pogani – štovali drevne bogove poput Odina, Tora, Freje i Lokija. Ragnar za sebe tvrdi da je izravni potomak Odina, koji je bog ratnika poginulih u borbi, ali i bog radoznalosti.

Uzbudljiva obiteljska saga o Ragnaru (Travis Fimmel), Rollonu (Clive Standen), Lagerthi (Katheryn Winnick) i Bjornu (Alexander Ludwig) se nastavlja! U 3. sezoni prijateljstva dolaze na kušnju, likovi doživljavaju mistična iskustva, a odnosi su zategnuti.

Kad mu Englezi obećaju dati zemlju za naseljavanje, Ragnar vodi svoje ljude u nepoznato na obale Wessexa. Kralj Ecbert (Linus Roache) je dao mnoga obećanja, no pitanje je hoće li ih održati. Ragnar, vječno nemirna duha, želi nešto više od toga, a ostvarenje svojih težnji pronalazi u mitskom gradu Parizu. Da bi zauzeo grad koji je na glasu kao neosvojiva utvrda, Ragnar mora udružiti snage s drugim vikinškim vođama da bi jednom zauvijek upisao Vikinge u povijest.

Uz Fimmela, Byrnea i Skarsgarda, u seriji još glume: Katheryn Winnick (‘Kosti’, ‘Ljubav i ostale droge’, ‘The Black Marks’) u ulozi Lagerthe, žestoke ratnice i Ragnarove supruge; Jessalyn Gilsig (‘Glee’, ‘Heroji’, ‘Reži me’, ‘Najbolji tim’) kao Siggi, prelijepa žena jarla Haraldsona; George Blagden (‘Jadnici’, ‘Bijes titana’) koji glumi Athelstana, mladog i nedužnog kršćanskog redovnika kojega Ragnar zarobi u svojem prvom prepadu na Englesku te Clive Standen (‘Camelot’, ‘Robin Hood’) u ulozi Rollona, Ragnarova impulzivnog, neobuzdanog i nepromišljenog brata.

Autor i scenarist serije je Michael Hirst – jedan od najboljih majstora povijesnog žanra (scenarist Oscarom nagrađenog filma ‘Elizabeta’ i serije ‘Tudori’, nominirane za nagrade Emmy i Zlatni globus). Uz Hirsta tu je i izvršni producent Morgan O’Sullivan iz produkcijske kuće World 2000 (‘Grof Monte Cristo'; ‘Tudori’), John Weber iz produkcijske kuće Take 5 Productions (‘Tudori'; ‘Obitelj Borgia’), Sherry Marsh, Alan Gasmer, James Flynn (‘Tudori'; ‘Obitelj Borgia’) te Sheila Hockin (‘Tudori'; ‘Obitelj Borgia’). Izvršni producenti History Channela su Dirk Hoogstra i Julian P. Hobbs.

Serija Vikings je irsko-kanadska koprodukcija.

Galerija

najnovije fotografije

Komentari

Glumci

Ragnar Lodbrok

Travis Fimmel

Ragnar Lodbrok

Travis-Fimmel-ttt

Lagertha Lodbrok

Katheryn Winnick

Lagertha Lodbrok

Katheryn-Winnick-ttt

Rollo Lodbrok

Clive Standen

Rollo Lodbrok

Clive-Standen-ttt

Earl Haraldson

Gabriel Byrne

Earl Haraldson

Gabriel-Byrne-ttt

Siggy Haraldson

Jessalyn Gilsig

Siggy Haraldson

Jessalyn-Gilsig-ttt

Floki

Gustaf Skarsgård

Floki

Gustaf-Skarsgard-ttt