Vladarica - Sapunice | Sapunice

Vladarica

( Reign )

vladarica

ZEMLJA PROIZVODNJE: Amerika

GODINA PROIZVODNJE: 2013

PRODUKCIJA: Warner Bros. Television CBS Television Studios

BROJ EPIZODA: 44

REDATELJ: Brad Silberling

AUTOR: Laurie McCarthy i Stephanie SenGupta

http://cwtv.com/shows/reign/

Sadržaj serije

Jedna od brojnih intrigantnih povijesnih priča svakako je ona o Mariji Stuart, ženi koju će svijet poznavati kao Mariju, kraljicu Škotske. Raskošno producirana američka serija uzbudljiva je povijesna fikcija koja nas vodi u dane Marijine rane mladosti.

Marija već u svojim tinejdžerskim godinama Marija slovi za čvrstu vladaricu – prekrasna je, strastvena i staložena na počecima svog trnovitog uspona na vlast.

Marija dolazi u Francusku u pratnji četiriju bliskih prijateljica, ujedno i svojih dvorskih dama. Njezina je dužnost osigurati strateško savezništvo s Francuskom, a da bi u tome uspjela, mora se pobrinuti da se ostvare dogovorene zaruke s princom Franjom, privlačnim sinom francuskog kralja. Međutim, njihov brak nije gotova stvar, već više ovisi o politici, vjeri i tajnim spletkama, nego o osjećajima.

Vatrena je Škotkinja pobudila zanimanje princa Franje, ali kao i većina mladića, ne žuri se skrasiti, u čemu ga sprječava i veza s jednom dvorjankom. Osim toga, Franjo ima vlastito mišljenje o tome koliko je savez sa Škotskom mudar potez, no, usprkos tome, između Marije i njega postoji kemija.

Situaciju dodatno komplicira Bash, Franjin zgodan i vragolasti polubrat koji ima vlastitu priču. Naime, unatoč tomu što je nezakoniti sin, upravo je Bash očev miljenik. Iako mu je kristalno jasno da je Franjo taj koji je nasljednik prijestolja i koji je zaručen za Mariju, Bash uskoro počinje gajiti osjećaje za nju. Intrige nisu nepoznanica ni za Franjinu majku, kraljicu Katarinu. Nepopustljivoj je kraljici očito da su njezin sin i njegov polubrat slabi na Mariju, baš kao što joj je očito da njezin muž, kralj Henrik, ljubaka sa svojim ljubavnicama, ali i s drugim dvorjankama. Kad joj je potrebna pomoć u donošenju odluka, obraća se svom pouzdanomu savjetniku, vidovnjaku Nostradamusu, koji ju je uplašio proročanstvom o tome kako će Franju brak s Marijom stajati života. Katarina je odlučna u tome da spasi svog sina, pa i po cijenu tuđih života.

Marija saznaje da ima žestoke neprijatelje koji urotama pokušavaju sabotirati njezin brak s Franjom, a usuđuju joj se prijetiti i smrću, zbog čega Marija postaje svjesna ostalih mračnih sila. Dvorcem luta tajanstvena spodoba, sablast obavijena plaštem koja može postati njezin neobični saveznik. Seljani se pouzdaju u magiju i praznovjerje kako bi opstali u okrutnim vremenima, dok u mračnim šumama koje okružuju francuski dvor vrebaju napadači koji prinose ljudske žrtve stvoru koji se hrani krvlju.

Budući da je na svakom uglu dvorca dočekuju opasnosti i seksualne intrige, Marija okuplja oko sebe svoje dvorske dame, Greer, Kennu, Lolu i Aylee, te se čeliči kako bi bila spremna za vladavinu novom zemljom i kako bi mogla uskladiti zahtjeve svog naroda i želje svog srca.

Tijekom burne prve sezone škotska kraljica Marija pokušavala je naći ravnotežu među mnogobrojnim ulogama: kao kraljice Škotske, prinčevske zaručnice, a poslije i kao mlade supruge budućeg kralja Francuske te vjerne prijateljice svojim dvorskim damama.

Klipove su joj podmetali na sve strane: francuska kraljica, Franjina majka, Katarina de Medici, poduzimala je sve u svojoj moći da razdvoji Mariju i Franju, pa makar i po cijenu Marijinog života. Franjo i Marija bili su rastrgani između dužnosti prema svojim nacijama, zbog čega se Marija zbližila s Bashom, Franjinim nezakonitim bratom, koji je Mariji mogao ponuditi predanost kakva budućem kralju nije moguća. Kralja Henrika progutale su ralje ludila. Krvožedna prijetnja iz šume uklonjena je, ali prethodno je odnijela desetke života i navijestila dolazak kuge. Na kraju sezone šokantna smrt kralja Henrika ustoličila je Franju i Mariju na prijestolje Francuske. Ali prije nego što su im glave stigli okruniti, Franjo se izuzeo iz dvorske karantene kako bi pohitao u pomoć Loli koja rađa njegovo prvo, a možda i jedino dijete.

Druga sezona počinje s Marijom i Franjom na čelu države u plamenu. Francusku potresaju posljedice kuge, bolesti koja se uvukla među dvorske zidine, a diljem cijele zemlje odnijela na tisuće života, poljuljavši naciju iz temelja. Iz tog pepela ustat će moćni velikaši koji će se upustiti u osobne, vjerske i političke osvete, sijući smrt i unoseći razdor između Marije i Franje, ali i njihovog naroda. Na kušnji će se naći prijateljstva, bližnji će padati kao žrtve ubojstva i izdaje. A zagonetna i smrtonosna prijetnja harat će seoskim cestama i dvorskim hodnicima, ostavljajući za sobom tragove što naoko upućuju na čudovišta, mitska stvorenja iz noćnih mora, koja se međutim kreću među nama i služe Sotoni.

Galerija

najnovije fotografije

Komentari

Glumci

Marija

Adelaide Kane

Marija

Adelaide Kane

princ Franjo

Toby Regbo

princ Franjo

Toby Regbo

Sebastian Bash

Torrance Coombs

Sebastian Bash

Torrance Coombs

kraljica Katarina

Megan Follows

kraljica Katarina

Megan Follows

kralj Henrik

Alan Van Sprang

kralj Henrik

Alan Van Sprang